Za. 23-04-16: Strijkers Festival

Tijdens dit derde festival in het Concertgemaal komen diverse strijkers met hun viool en andere instrumenten voorbij. U hoort klassieke meesterwerken, tijdloze favorieten of composities die iedereen tenminste één keer in zijn leven moet hebben gehoord. Maar ook de vergeten of juist nieuwe, hedendaagse muziekstukken komen aan bod; de snaarinstrumenten voeren u door het hele muzikale spectrum!

Vandaag kunt u, in tegenstelling tot de reguliere concertdagen, meerdere korte of lange concerten bijwonen. Tussen de concerten door is er gelegenheid om zelf even neer te strijken voor een drankje en heerlijke culinaire intermezzo's. Om 18.00 uur zorgt onze huiskok Giavana Di Napoli voor een heerlijke festivalschotel, we raden wel aan hiervoor snel te reserveren. 

Programma
Middag
16:00  Dramm/Basilova (€ 5,-)
17:00  Vespucci Kwartet (€ 10,-)

Festival Schotel: 18:00 - 19:30 (€ 17,50)  Info & reserveren

Avond
20:15 Brunt/Hijmans (€ 10,-)
21:30 Meijs/Grootendorst (€ 7,50)

(Voor leden: info over tickets, zie onderaan)

Middagprogramma

 • Diamanda La Berge Dramm, viool
  Helena Basilova
  , piano
  In de middag staat de zeer veelzijdige jonge violiste Diamanda La Berge Dramm op het programma. Het klassieke repertoire beheerst zij met hetzelfde gemak als de hedendaagse muziek. Diamanda neemt al op jonge leeftijd met haar unieke stijl van spelen een opvallende plek in op het nationale- en internationale concertpodium, dus zijn wij zeer verheugd haar in het Concertgemaal te hebben! Deze middag gaat u luisteren naar de vioolsonate van Prokofiev en ´Spiegel im Spiegel´ van Arvo Pärt.
  Zie onderaan: Biografie Helena Basilova.
  http://diamandadramm.com  

 • Het Vespucci Kwartet
  Deze jonge top strijkers ontmoetten elkaar bij het Nederlands Philharmonisch Orkest /Nederlands Kamerorkest. Vandaag spelen zij twee klassieke meesterwerken: Dissonanten Kwartet van Mozart en Der Tod und das Mädchen van Schubert.
  In het eerste kwartet is ‘Mozart de vernieuwer’ te horen in één van de beroemdste zogenaamde ‘Haydn-Kwartetten’, van alle zes de strijkkwartetten die zijn opgedragen aan Haydn, de zogenaamde 'vader van de strijkkwartetten’.
  Der Tod und das Mädchen schreef Schubert met zijn eigen vroege dood voor ogen: een van de droevigste, stukken voor strijkkwartet ooit, maar een absolute hit. Klanken vol leed, spijt, woede, maar ook berusting klinken hier in door.
  Met: Lisanne Soeterbroek, Stephanie Steiner, Douw Fonda en Robert Lis.
  http://vespuccikwartet.nl


Avondprogramma

 • Peter Brunt (viool) en Wiek Hijmans (elektrische gitaar) presenteren een romantisch repertoire met zwoele vioolklanken om bij weg te zwelgen. Deze alom geprezen musici spelen werk van onder meer: Shostakovich, Ravel en Piazzolla.

  Brunt won het Nationaal Vioolconcours Oskar Back in 1981 en was een aantal jaar aanvoerder van de tweede violen bij het Koninklijk Concertgebouworkest. Vervolgens was hij enkele jaren concertmeester bij Nieuw Sinfonietta Amsterdam en gast-concertmeester bij o.a. het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Momenteel is hij concertmeester van de Nieuwe Philharmonie Utrecht. Daarnaast is Brunt actief als solist met orkesten in binnen- en buitenland en is hij hoofdvakdocent aan de conservatoria van Den Haag en Amsterdam.
  Met de elektrische gitarist Wiek Hijmans vormt Brunt een vast duo.

  Hijmans geldt als pionier op het gebied van de elektrische gitaar en de klassieke muziek. Hij werd in 2003 door het Holland Festival solo in de Grote Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw gepresenteerd als dé nieuwe muziekspecialist op de elektrische gitaar en ontving in New York de Andres Segovia Award for outstanding guitarplaying.

  http://www.brunthijmans.nl

 

 • Video Viola, de altviool in een nieuw licht
  Saskia Meijs
  , altviool/violaphone 
  Martijn Grootendorst, video

  In Video Viola (Latijns voor: ‘ik zie een altviool’) wordt de altviool letterlijk in een nieuw licht gezet door de live video projecties van Grootendorst, die schildert met licht, zoals schilders met verf.
  De nieuwe composities zijn speciaal voor Saskia geschreven door Martin Fondse, Ernst Reijseger, Maurice Horsthuis en Job Chajes en bieden allen veel ruimte voor improvisatie en eigen interpretatie. Muziek en beeld creëren zo een eigen, nieuwe, wonderlijke wereld. Naast de altviool bespeelt Saskia een nog onbekender instrument: de violaphone, een altviool met in plaats van een klankkast een metalen hoorn uit de tijd van de grammofoonspeler. Dit 'vergeten' instrument klinkt zeer sfeervol en zal zeker in het historische gemaal weer helemaal tot zijn recht komen!
  www.villasonora.nl

 


Biografie Helena Basilova
Haar pianocarrière nam een vlucht na de toekenning van de Debuut Serie Concert Tour in 2008. Helena speelde sindsdien in de belangrijkste concertzalen van Nederland, waaronder Het Concertgebouw en Vredenburg. Vervolgens trad zij op in heel Europa, Zuid-Amerika, Japan, India en de VS. Ze verhuisde naar New York om zich daar verder te ontwikkelen en te laten inspireren. Recentelijk voerde ze onder meer Scriabin’s 9e Sonate op in Carnegie Hall en speelde ze het Tweede Pianoconcert van Shostakovich in het befaamde Symphony Space NYC. Helena Basilova vindt het belangrijk dat het bereik en de bandbreedte van de klassieke muziek worden vergroot. Ze trad op in projecten waarin haar pianospel werd gecombineerd met poëzie, beeldende kunst, jazz of dans en zal altijd op zoek blijven naar nieuwe manieren en locaties om haar muziek tot leven te brengen. 

Voor leden van het Concertgemaal
Leden kunnen hun gratis ledentickets inzetten. Hierbij geldt: een ledenticket voor het concert Diamanda/Helena is geldig voor het hele middagprogramma. Een ledenticket voor het concert Brunt/Hijmans is geldig voor het hele avondprogramma.