Za. 20-02-16: Blazersfestijn

Tijdens dit tweede festival krijgen de blaasinstrumenten en blazers de volle aandacht. Diverse stijlen komen aan bod en worden gespeeld op saxofoon, klarinet en fagot, maar ook op de minder bekende basklarinet en zelfs de Japanse shakuhachi. Topmusici en aankomend talent produceren hiermee een luchtstroom die het Concertgemaal en haar publiek zal doen laten trillen, wiegen of zelfs zal laten stuiteren!

Presentator Koen Schouten (zelf bespeler van de baritonsax, basklarinet, tenorsax en af en toe alt- en sopraansax) zal dit festival inleiden en de blazersacts aan elkaar praten. Om tussen de concerten door even stoom af te kunnen blazen zorgt onze cateraar voor heerlijke culinaire intermezzo’s.

Programma
Middag
16:00 - 17:00 Amstel Quartet  (€ 10,-)
17:30 - 18:00 Fie Schouten - featuring de Basklarinet  (€ 5,-)

Avond
20:15 - 21:15 Ludwig  (€ 10,-)
21:30 - 22:15 Duo Ab Baars en Joost Buis  (€ 7,50)

(Voor leden: info over tickets, zie onderaan)

Amstel Quartet
Kameleontisch en gepassioneerd, zo zou je de vier saxofonisten van het Amstel Quartet het best kunnen omschrijven. Want of het nou om oude muziek gaat of de allernieuwste klanken, om popmuziek, jazz, klassiek of wereldmuziek - als je het Amstel Quartet hoort spelen, vervagen de scheidslijnen tussen al die genres. Technische beperkingen lijken niet te bestaan en muzikale grenzen zijn er vooral om te overschrijden. Die avontuurlijke houding heeft het viertal wereldwijd een grote schare bewonderaars opgeleverd. Terecht, want een optreden van het Amstel Quartet heeft de opwindende energie van een popconcert. Het kwartet neemt je telkens opnieuw mee op een duizelingwekkende en ontroerende reis. Niet voor niets noemde de Nederlandse pers het Amstel Quartet ‘Het meest kleurrijke saxofoonkwartet ter wereld.’
Met: Remco Jak- sopraansaxofoon, Olivier Sliepen - altsaxofoon, Bas Apswoude - tenorsaxofoon, Juan Manuel Domínguez – baritonsaxofoon.
Meer info: www.amstelquartet.nl

Fie Schouten, featuring de Basklarinet
Het nieuwe Basklarinetkwartet van Vanessa Lann gaat tijdens het Basklarinet Festijn eind januari in première en wordt door Fie Schouten en drie Rotterdamse basklarinetstudenten in het Concertgemaal gespeeld. Fie Schouten is te horen in vele verschillende formaties op podia en festivals wereldwijd. Zij bespeelt alle klarinetten, met een voorliefde voor de lage instrumenten. Ze voerde veel muziek van Karlheinz Stockhausen, maar bracht ook veel nieuwe werk in première dat speciaal voor haar werd geschreven.

Ludwig

                                      Foto: Hans van der Woerd

LUDWIG is een vrij collectief dat zich in iedere gewenste vorm kan manifesteren. Van instrumentaal solist tot kamerorkest, klein ensemble of groot orkest met koor, en zelfs als producent of programmeur. Daarnaast maakt LUDWIG dankbaar gebruik van theatrale middelen, alternatieve opstellingen en aansprekende presentaties. En waar kan dit beter dan op een locatie als het Concertgemaal!
Vanavond manifesteert Ludwig zich als blaaskwintet met spelers die hun sporen hebben verdiend in het Nederlandse muziekleven en daar buiten: Ingrid Geerlings - fluit, Aisling Casey – hobo, Arjan Woudenberg – klarinet, Laurens Otto – hoorn, Hajime Konoe - fagot. Allen initiatiefnemers van het eerste uur en nauw betrokken bij het collectief Ludwig. Zie: www.ludwiglive.nl

Duo Ab Baars en Joost Buis
Ab Baars (tenorsax/ klarinet/shakuhachi) en Joost Buis (trombone) zijn grote bewonderaars van Duke Ellington. Dit nieuwe duo speelt een programma geïnspireerd door de Duke: bekend en minder bekend werk, karakteristieke fragmenten, beroemde solo’s of pakkende riffs worden bewerkt of zelf gecomponeerd. Deze dienen als uitgangspunt voor TONK, het programma van Baars-Buis waarin de geest van Ellington rondwaart. Wij zijn verheugd dat deze twee jazzgiganten de afsluiter vormen van deze stormachtige dag!

Voor leden van het Concertgemaal
Leden kunnen hun gratis ledentickets inzetten. Hierbij geldt: een ledenticket voor het Amstel Quartet is geldig voor het hele middagprogramma. Een ledenticket voor het Ludwig Blaaskwintet is geldig voor het hele avondprogramma.

Dit Blazersfestijn wordt mede mogelijk gemaakt door:
 AFK met Zwart CMYK Liggend 200w