Za. 17-10-15: Pianomarathon - Festival

Het eerste festival in het Concertgemaal. Het programma kent een grote variëteit in stijlen, zodat dit instrument in al zijn facetten kan schitteren!

Deze dag is een ode aan de Steinway vleugel die het Concertgemaal in bruikleen heeft gekregen van het Nationaal Muziek-instrumentenfonds in samenwerking met o.a. musici & instrumentenkenners uit de pool van het NMF.

concertgemaal pianomarathon R. Esther van Nie 9

Presentator Floris Kortie (bekend van o.a. Podium Witteman) voert het publiek een middag en avond lang mee door de wondere wereld van de piano en haar bespelers. Diverse pianisten met een kleurenwaaier aan divers repertoire, een muzikale spreekbeurt over dit bijzondere instrument en heerlijke versnaperingen tussendoor, dat is de Pianomarathon in het Concertgemaal!

concertgemaal pianomarathon R. Esther van Nie 12

Van 15.00 tot 19.00 uur wordt de vleugel bespeeld door o.a. Carter Muller, Daria van den Bercken, Daan Kortekaas, Anne Veinberg, Mariana Izman, Frank Bonarius, Arthur Wagenaar, Anne Brackman, Xenia Evers, Vicky Juo, Daria Ionkina en nog veel meer. Zij spelen de mooiste composities voor piano solo van o.a. Bach, Mozart, Schubert, Chopin, Scarlatti, Debussy, Stockhausen, Skrjabin, Liszt, Wagenaar, Brahms en Rachmaninov. Kortom, te veel om op te noemen!

concertgemaal pianomarathon R. Esther van Nie 10

Om 20.15 uur start het avondprogramma met het trio van de veelzijdige pianist en componist Rembrandt Frerichs. Dit befaamde trio speelt composities van Bach, Shostakovich en eigen werk; muziek waarin de oude en nieuwe muziekwereld treffend samenkomen.

De pianomarathon heeft een andere opzet in vergelijking tot de reguliere concertdagen in het Concertgemaal. De optredens worden afgewisseld met muzikale introducties als ook met culinaire intermezzo’s. Festivalcateraar René Piqué zal op diverse momenten de bezoekers verrassen vanuit zijn mobiele keuken.

René Piqué en Foodtrucks catering Concertgemaal17okt2015 fotoBasVredeling

--------------------------

De 14-jarige Carter Muller zal de Pianomarathon openen met muziek van Skrjabin, als opmaat voor zijn deelname aan het YPF concours.

Carter Muller (2001) is een jonge Nederlands Amerikaanse klassieke pianist. Carter studeert sinds 2011 aan de Sweelinck Academie, de nationale opleiding voor jong toptalent aan het Conservatorium van Amsterdam waar hij les krijgt van Marjes Benoist. Hij heeft al van heel wat mooie muzikale ervaringen mogen genieten. Zo won hij in 2012 de eerste prijs van de Talentenjacht van het Concertgebouw Open en haalde hij in 2013 als allerjongste deelnemer de halve finale van het internationale pianoconcours YPF.

Zie ook: http://cartermuller.nl

Rembrandt Frerichs Trio

Rembrandt Frerichs Pianomarathon in Concertgemaal fotoBasVredeling

Tony Overwater Pianomarathon.fotoBasVredeling

Vincent Planjer Pianomarathon in Concertgemaal 17okt2015 fotoBasVredeling

in de pers
- Volkskrant: 'Noten met inhoud; poëtisch, zacht, subtiel en elegant.'
- NRC Handelsblad: 'Rembrandt’s muziek is een wonder van organische creativiteit,waarin de oude en de nieuwe wereld op een voorbeeldige manier samenvloeien.'
Zie ook: www.rembrandtfrerichs.nl

Met dank aan, zwart/wit foto's: Esther van Nie / kleuren foto's: Bas Vredeling