Za. 26-11-22: Pièces de viole van Marin Marais

Aanvang: 20:00 uur.

Een avond om niet snel te vergeten! Robert Smith, gambist-van-de-bovenste-plank en buurtgenoot van het Concertgemaal, speelt samen met theorbe-speler Israël Golani een prachtig melancholiek programma rondom de muziek van de vermaarde gambaspeler en componist Marin Marais (1656 – 1728).

20221126

Voor de gamba is Marin Marais de Franse Bach. En als Marais niet zoveel muziek voor de gamba zou hebben geschreven, zou hij nu worden beschouwd als een zeer groot componist. Hij is de enige die zóveel voor de dit barokke strijkinstrument schreef, in totaal zo’n 550 stukken. Na zijn stembreuk op de koorschool in Parijs leerde Marais de gamba bespelen en was al heel snel beter dan zijn legendarische leermeester Sainte-Colombe. Hij werd componist aan het hof van Lodewijk XIV en XV. Zijn composities werden tijdens zijn leven volop uitgevoerd en waren tot ver buiten de Franse landsgrenzen bekend. Als Marais als gambist aan het hof niet zo gespecialiseerd was geweest, was hij nu veel beroemder geweest. Maar hij koos voor de gamba, het instrument dat vrijwel is vergeten, net als de muziek van Marais.
Deze avond is voor de gelukkigen die zijn muziek (her-)ontdekken.

Smith en Golani zijn beiden veelgevraagde musici. De Engelse Smith is viola-da-gamba-speler en barokcellist en won in 2012 het Bach-Abel-Wettbewerb; een viola-da-gamba-concours in Köthen. Sindsdien toert hij als basso-continuo-speler en solist door heel Europa. Sinds dit jaar is hij Professor van Historische Cello en Viola da gamba aan de Hochschüle für Musik in Keulen, Duitsland.

Golani studeerde aan de Universiteit van Tel-Aviv cum laude af als musicoloog. Zijn belangstelling voor historische tokkelinstrumenten zorgde ervoor dat hij zich daarna specialiseerde in het spelen van de renaissanceluit en theorbe bij Fred Jacobs aan het Conservatorium van Amsterdam en bij Elizabeth Kenny aan The Royal Academy in Londen. Inmiddels heeft hij zich gevestigd als een prominent luit- en theorbespeler. Hij trad op met het Koninklijk Concertgebouworkest, de Nederlandse Bachvereniging en B'Rock. Naast de vier suites van Marais laten Smith en Golani een rondeau voor solo theorbe van Robert de Visée horen.

TIP: Als u alvast in de juiste stemming wilt komen, kijk dan vooral naar de prachtige film gemaakt die over Marais is gemaakt door Alain Corneau in 1992: Tous les matins du monde met Gerard Depardieu als de oude Marais en zijn zoon, Guillaume, als de jongere.

Robert Smith – Viola da gamba
Israel Golani – Theorbe & Barokgitaar

Programma:

Suite in G klein (Troisième Livre, 1711) - Marin Marais (1656 - 1728)
Prélude
Plainte
Menuet Fantasque
La Georgienne la Maupertuy (5ème Livre, 1725)

Stukken voor barokgitaar

Sarabande Robert de Visée (c.1655 - 1732/3)
Passacaille Francesco Corbetta (1615-1681)

Suite in E klein (Quatrième Livre, 1717) – Marin Marais

Prélude
La Matelotte
Sarabande a l'espagnol
Rondeau Paijsan
La Biscayenne

Pièces de Viole - Monsieur de Sainte-Colomber (c.1640 - 1700)

Suite in A groot – Marain Marais

Prélude (4ème Livre)
Boutade (1ère Livre, 1686)
La Gracieuse (2ème Livre, 1701)
Gigue à l'Angloise (2ème Livre)

Tickets en informatie:

De aanvangstijd van dit concert is 20:00 uur.

Prijs: € 21,50 per ticket incl. servicekosten te bestellen via onze webshop.
NIEUW: Studententickets voor € 15,- per ticket incl. servicekosten, deze zijn geldig op vertoon van studentenpas aan de deur.