Za. 15-11-14: Klassieke Strijkers (door: Naïri Kwartet)

Op 15 november staan in het Concertgemaal de Russische componisten in het middelpunt. Het Russisch-Armeense Naïri Kwartet speelt dan onder meer werk van Sjostakovitsj. Zijn kwartetten vormen een hoogtepunt in de literatuur voor strijkkwartet en gelden als het meest persoonlijke en intieme deel van Sjostakovitsj’ oeuvre. Het Derde strijkkwartet, Sjostakovitsj’ reactie op de verliezen en onrechtvaardigheid van de oorlog, vond hijzelf tot zijn beste werk behoren.

Nairi Kwartet-proc500w

Tijdens het middagconcert worden ouders en kinderen verrast op Russische vertellingen die de sfeer van de oude Russische tijd ademen. Deze sprookjes werden vroeger overal in Rusland verteld, van boerderijen tot in de Tsarenpaleizen en nu dus in het historische Concertgemaal. Iedereen is welkom om een favoriet Russisch gedicht of citaat voor te dragen tijdens het diner en avondconcert.

Het Russisch-Armeense Naïri Kwartet is een jong strijkkwartet dat studeert aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie en heeft zowel in eigen land als daarbuiten al grote successen behaald. De musici gaven concerten in het Russische Oeral, Siberië en Armenië. Hun repertoire is zeer groot en veelzijdig, met werken van Mozart, Tsjaikovski en Mendelssohn, maar ook Russische meesters als Mirzoyan, Glazounov, Smetana en Borodin en moderner werk van de Argentijnse Piazzolla. Het kwartet heeft deelgenomen aan en prijzen gewonnen in diverse kamermuziekcompetities. Daarnaast volgden zij Masterclasses bij professor Jürgen Kussmaul en professor Eberhart Feltz in Berlijn.

Het Naïri Kwartet neemt sinds 2006 deel aan de kwartetklas van professor Zheleznyakov. Het kwartet bestaat uit: Narine Nanayan (viool), Natalia Zhdanova (viool), Goar Mkhitarian (altviool) en Anastasiya Feruleva (cello).

Programma:

Middagconcert:
Borodin quartet no.2 (I part)
Mozart quartet KV575 (final)
Borodin quartet no.2 (III part "nocturne")
Haydn quartet op.33 no.1 (I part)
Tchaikovsky quartet op.30 no.3 (II part)

Avondconcert:
Mozart quartet KV 575
Mirzoyan quartet
Shostakovich quartet no.3

NB: Eerder werd hier het Dudok Kwartet aangekondigd, maar dit kwartet is gecanceld omdat de musici zijn uitgenodigd voor een prestigieus concours in Berlijn.