Za. 14-04-18: Des Knaben Wunderhorn, Gustave Mahler

Een koekoek en een nachtegaal houden een wedstrijd wie het mooiste kan zingen met een ezel als jury. Een schildwacht mijmert over zijn leven in de mysterieuze nacht. De heilige Antonius probeert verwoed de vissen te bekeren. Een soldaat bezoekt zijn geliefde voor zijn vertrek naar het slagveld. Humor, romantiek, drama, mythes en sprookjes: het is allemaal te vinden in de bundel volksgedichten Des Knaben Wunderhorn.
20180414

Mahler was gek op deze teksten en zette er ruim twintig op muziek. Over deze verzameling oude Duitse volksliederen, van de middeleeuwen tot de 18e eeuw, schreef Goethe: "Dit boekje moet te vinden zijn in elk huis waar frisse mensen wonen, aan het venster, onder de spiegel of waar zang- en kookboeken ook plegen te liggen." Fris is in ieder geval dit nieuwe trio dat in een prachtige kamermuziekbezetting en in een eigenzinnige uitvoering een nieuw licht werpt op dit beroemde werk.

Programma:
Der Schildwache Nachtlied
Zu Straßbourg auf dem Schanz
Wer hat dies Liedlein erdacht?!
Das himmlische Leben    
Trost im Unglück    
Das Irdische Leben    
Urlicht    
Des Antonius von Padua Fischpredigt    
Rheinlegendchen    
Lob des hohen Verstandes    
Lied des Verfolgten im Turm    
Wo die schönen Trompeten blasen    
Revelge        
Der Tambourg’sell        
Nicht wiedersehen    
Ich ging mit Lust durch einen grünen Wald            
Scheiden und meiden            
Ablösung im Sommer    
Aus Aus

Bio’s:
Esther Kuiper studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam waar ze afstudeerde als jazzzangeres. Kort na het behalen van haar masters realiseerde zij zich dat zij het liefst klassieke muziek wilde zingen. Highlights uit haar engagementen zijn La Contessa di Ceprano in Verdi's Rigoletto bij De Nationale Opera (2017), Dritte Dame in Mozart’s Die Zauberflöte in La Monnaie (Brussel, 2018), Verdi’s Requiem met het NedPhO, The Messiah met het Noord Nederlands Orkest, de Matthäus Passion, Johannes Passion en het Weihnachtsoratorium van Bach (o.a. met het Concertgebouw Kamerorkest en het Gelders Orkest). ​Esther was finaliste en laureaat van het 50ste International Vocal Competition in ‘s Hertogenbosch, is laureaat van de Dutch Classical Talent Award 16/17, won de eerste prijs bij Concours Kasteel Doorwerth in 2013, ontving de Klaas Dijkstra Award op het Peter de Grote Festival 2012 in Groningen en de Publieksprijs bij het Presentatie Concert van de Stichting Nederlandse Vocalisten Presentatie in 2011.
www.estherkuiper.com

Sven Wyens behaalde in mei 2016 zijn master klassieke zang met grote onderscheiding aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Hij is ondertussen een veel gevraagd bas-bariton in binnen en buitenland. Hij verleende zijn medewerking aan live opnames voor radio 4 (o.a. Mozes in Israelieten in der Wüste van CPE Bach en Dover Beach van Samual Barber en trad meermaals op in de kamermuziekserie van het Residentieorkest. Van oorsprong is Sven cellist en hij is vast lid van het Residentieorkest. De brede muzikale ervaring die hij verwierf als cellist drukt zich uit in zijn zingen.
www.svenweyens.com

Pianist Maurice Lammerts van Bueren behaalde zijn diploma Uitvoerend Musicus bij Jan Wijn aan het Conservatorium van Amsterdam.
Voordat hij zich uitsluitend richtte op het begeleiden van zangers, werkte hij als kamermusicus met vele instrumentalisten. Met Trio Suleika, waarvan hij 13 jaar deel uitmaakte, won hij de Vriendenkrans van het Concertgebouw en de prestigieuze Kersjesprijs.
Maurice Lammerts van Bueren is als coach verbonden aan de zangafdeling van het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Hij is oprichter en pianist van het Coco Collectief. Sinds 2008 is hij Steinway Artist.
www.mauricelammertsvanbueren.com

Door:
Esther Kuiper (mezzo)
Sven Wyens (bariton)
Maurice Lammerts van Bueren (piano)

De aanvangstijd voor dit concert is 20:15 uur.