Za. 24-03-18: NedPho Go! Ensemble (avond)

Musici van het Nederlands Philharmonisch Orkest spelen een prachtig programma met muziek van Brahms en Schumann; twee vrienden en muzikale zielsverwanten, maar ook twee genieën met getormenteerde geesten.

20180324 avond

Over de innig vriendschap tussen Johannes Brahms en Robert Schumann is veel gezegd en geschreven, als ook over (de speculatie over) de liefde die opbloeide tussen diens vrouw, Clara Schumann en de jongere Brahms.
Dankzij de familie Schumann kreeg Brahms in zijn begintijd bekendheid en waardering, waardoor zijn eerste composities met succes werden uitgegeven. Door de ziekte van Robert, hij leed aan hallucinaties, raakte Brahms nauw betrokken bij de familie en dat bleef zo tot de dood van Schumann in 1856. Hij is dan weliswaar verliefd op Clara, maar wanneer zij weduwe wordt, neemt Brahms toch meer afstand; hij verkiest zijn werk boven de liefde.

Het afscheid van zijn vriend Robert en de breuk met Clara zou Brahms nooit helemaal verwerken en hij werd 'een knorrige en moeilijk benaderbare man' die de mensen om hem heen van zich afstootte door zijn scherpe kritieken.
Vanavond zijn ze weer voor even samen in het Concertgemaal.

Musici:
Paul Reijn - viool
Heleen Veder - viool
Marjolein de Waart - altviool
Carin Nelson - cello
Daniël Kramer - piano

Programma:
Brahms cellosonate e kl.t

Allegro non troppo
Allegretto quasi Menuetto
Allegro

Schumann pianokwintet op 44.

Allegro brillante
In modo d'una marcia. Un poco largamente
Scherzo: Molto vivace
Allegro ma non troppo

12:00 uur Het Concertgemaal On Tour (toegang gratis)
20:30 uur NedPho Go! Ensemble (tickets via onze webshop)