Za. 20-10-18: Mascha van Nieuwkerk (cello) & Yuri van Nieuwkerk (piano)

Misschien kent u Mascha van Nieuwkerk van haar wekelijkse optredens bij het televisieprogramma Podium Witteman? Ze is een van de oprichters van de vaste huisband Fuse en een geweldige celliste die daarnaast bijzonder enthousiasmerend kan vertellen over de muziek.

20181020
foto: Merlijn Doomernik

Met haar vrije, energieke speelstijl, waarin ritme en improvisatie een grote rol spelen, gooit ze hoge ogen.
Deze jonge celliste (28) behoort tot een nieuwe generatie muzikanten die met hun instrument in de hand muzikale barrières doorbreken en de klassieke muziek verrijken met invloeden uit andere genres. Ze valt op met eigenzinnige bewerkingen van stukken uit het klassieke, folk en jazz repertoire zoals bij haar tv -optreden met een intieme instrumentale versie van het lied ‘Trois beaux Oiseau du Paradis’ van Ravel na de aanslag op de Bataclan in Parijs, haar vertolking van de beroemde cello solo uit het tweede pianoconcert van Brahms en haar samenwerkingen met Reinbert de Leeuw en componist Gabriel Prokofiev.

Mascha en haar broer, pianist Yuri van Nieuwkerk, groeiden op in een muzikaal gezin. Met een componist als vader en een danseres als moeder werden alle soorten muziek op hen af gevuurd. In Roots gaat het duo op zoek naar de muzikale wortels van hun lievelingscomponisten. Persoonlijke verhalen en Mascha’s eigen composities voor cello en loopstation verbinden muziek van Bartok, De Falla, Tsinsadze, Martinu en Pärt. Onderweg vinden ze terloops ook hun eigen roots in werk van W.W. van Nieuwkerk. Een programma vol kleurrijke muziek waar de vonken van af spatten.

Voorproefjes:
Gabriel Prokofiev cello solo
Bartok Mikrokosmos 149
Bobby McFerrin - Grace
De Falla - Nana
Fragmenten van 3 seizoenen Podium Witteman

Programma: Roots
De aanvangstijd voor dit concert is 20:15 uur.
Prijs: € 21,50 per ticket incl. servicekosten.